perjantai 19. syyskuuta 2014

Oikeaa vai väärää?

Lienee kiisteltyä, onko koirilla, tai eläimillä ylipäätään, moraalia. Jokainen koiranomistaja kuitenkin varmaan tietää kokemuksesta, että koira tuntuu tietävän, jos on tehnyt jotain pahaa tai väärää omistajan poissaollessa. Koiria myös toki opetetaan toimimaan oikein ja välttämään ns. väärää. Mutta miten laajalle tämä taju koirilla ulottuu? Muistan, että Jalon kasvattaja kertoi, että mudeilla (ja pumeillakin) on hänen mielestään jonkinlainen moraalikäsitys, tai käsitys siitä, että pitäisi olla ikään kuin heikomman puolella.

Itse olen aiemmin huomannut sen, että Jalo tietää ja ilmoittaa, kun Jekku tekee jotain kiellettyä. Nyt viikonloppuna tätä käsitystä tuli ehkä vielä laajennettua. Jekku ja Jalo posottivat omissa puuhissaan kuten aiemminkin, mutta Romu näytti, mistä unkarilainen on tehty.

Miehen vanhemmilla on kissa, ja Jekkuhan ei sitä siedä. (Toisin sanoen Jekkua ei tarpeeksi nuorena totutettu kissan kanssa olemiseen. Sitten olikin jo myöhäistä, ja kissa oli Jekun mielestä vihollinen.) Nykyään siis kissa pitää eristää johonkin tiettyyn tilaan, kun me saavumme paikalle. Tällä kerralla oli vielä sen verran lämmintä, että kissa sai olla ulkona (ja sillä oli pääsy sisätiloihin yöksi, kissaa ei siis näissä juhlissa kiusattu).

Kesken kaiken siinä rapuja syödessämme alkoi kuulua sähinää ja raivokasta haukkumista: kissa ja Jekku tapasivat aidan vierustalla. Kissa monotti ja Jekku rähisi. Sitten kissa lähti aidan toiselle puolelle naapuriin, ja Jekku palasi meidän luoksemme. Episodin jälkeen rapujen syöminen jatkui, kunnes Jalo alkoi vinkua aidan luona. Ihmettelimme hieman, että mitä ja miksi se vinkuu. Syy paljastui pian: Romu se siellä heilutteli naapurin puolella. Se saatiin paimennettua takaisin omalle puolelle. Eipä siinä, sama homma toistui vielä muutaman kerran. Romu, tuo koirien Houdini, häipyi jostain uudelleen ja uudelleen naapurin tontille. Se saatiin kyllä aina pois, mutta ihmetyttämään jäi, että miksi se sinne meni, kun moista ei ole ennen tapahtunut. Sitten Miehen vanhemmat tajusivat, että kissa oli häipynyt naapuriin, ja Romu oli siitä huolissaan! Ehkä tuntuu oudolta ja uskomattomalta, mutta miksikäs ei. Ehkä Romu kävi tsekkailemassa, että kissalla oli kaikki hyvin.

Seuraavana päivänä(kin) kissalla oli siis mahdollisuus mennä erään luukun kautta talon alakertaan sisälle. Jekku tiesi paikan ja kävi välillä siinä vähän haastamassa riitaa. Ja mitä teki Romu? Se on kasvattanut itsetuntoaan siihen malliin, että uskalsi mennä Jekun ja kissan väliin! Romu siis meni ja ajoi Jekun äärimmäisen hienolla vartalotekniikalla pois luukulta. Se isompana tyrkkäsi Jekkua ja alkoi häätää sitä muualle, jotta luukku jäisi rauhaan, eikä se päästänyt Jekkua enää takaisin, vaan blokkasi sen omalla vartalollaan. Eipä voinut kuin kehua Romua hienosta ja rohkeasta toiminnasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti