sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Käytöstavattomuuttakohan

Meillä oli eilen vieraita, mikä oli oikein kivaa. Jekusta se oli aluksi ihan superkivaa. Se herätti miettimään, että Jekun käytöstavoissa ehkä olisi parantamisen varaa. Tai sitten meillä vaan käy vieraita aivan liian harvoin.

Kaikki alkaa ovisummerin piristessä. Jekku alkaa haukkua ja hyppiä summeria kohden. Se jotenkin osaa yhdistää summerin pirinän vieraiden saapumiseen, sillä pirinän jälkeen se juoksee ovelle ja jää siihen vinkumaan. Eikä Jekku koskaan vingu. Paitsi nyt tuossa tilanteessa siis.

Kun hartaasti odotettu vieras soittaa ovikelloa, Jekku menee niin sanotusti ihan pähkinöiksi. Se hyppii ja pomppii. Jos sen ottaa syliin tai muuten yrittää hillitä, se alkaa haukkua vimmatusti. Kaikki ihmiset eivät varmastikaan tuota ominaisuutta arvosta. Onneksi Jekku on sentään pienikokoinen, mutta yllättävä ponnistusvoima sillä silti on.

Onneksi tuon alkuinnostuksen jälkeen Jekku rauhoittuu, eikä siitä enää sen koommin ole haittaa tai vaivaa tai häiriötä. En vain oikein tiedä, miten tuota käytöstä voisi karsia. Olisi kai jo ihan pienestä pennusta alkaen pitänyt opettaa käyttäytymään paremmin, mutta kai tuota vielä voisi korjata? Meillä tuntuu olevan hieman käytöstavaton koira...

4 kommenttia:

  1. Hmm. Muistelisin, että Vilanderin Koirankorjauskirjassa olisi joku esimerkkitapaus tällaisestakin, että koira hepuloi, kun tulee vieraita. Oma kappaleeni kyseistä teosta ei vaan ole tällä hetkellä kotona... Mutta kirjastosta pitäisi löytyä. Muutenkin suosittelen tuota kirjaa, vaikken ihan kaikesta siinä sanotusta olekaan samaa mieltä. :) (Kirjoittaja on mm. sitä mieltä, että teiden varsiin kylvetyt myrkkylihapullat on pelkkä urbaanilegenda ja että on ihan ok, että koira syö hevosenlantaa. Eihän hevosenlanta itsessään vaarallista toki olekaan, mutta jos hevonen on juuri madotettu ivermektiinillä, niin voi ainakin colliella olla hengenlähtö lähellä.)

    VastaaPoista
  2. Kappas, tuo kirja kyllä itseltä löytyy, mutta en ole jotenkin, no, ehtinyt tms. sitä lukea. Pitäisi kyllä ottaa tarkempaan tarkasteluun. Mulle on joku tosiaan melkein suositellut, että anna koiran syödä hevosenlantaa, siinä on kuulemma jotain hyviä kivennäisaineita tms. Mut eipä sitä lantaa nyt näin kaupunkioloissa paljoa näe. Tuollaista näkökulmaa en asiasta tiennytkään, että jos hevonen on juuri madotettu, voi olla vaarallista. Mutta miksi juuri colliella?

    VastaaPoista
  3. Collieilla (ja myös muutamilla muilla roduilla) esiintyy, käsittääkseni varsin yleisestkin, geenivirhettä, joka aiheuttaa voimakkaita yliherkkyysreaktioita erinäisille lääkeaineille. Ivermektiini on hermomyrkky, jonka tarkoitus on siis tappaa loiset vaikuttamalla niiden hermostoon. Normaalisti hevosella ja koiralla veriaivoeste estää ivermektiinin pääsyn eläimen omaan keskushermostoon. Tuon geenivirheen takia veriaivoeste ei kuitenkaan toimi normaalisti, ja jos tällainen koira saa elimistöönsä ivermektiiniä, se on hyvin todennäköisesti entinen koira.

    VastaaPoista
  4. Oukei, vai sellaista. Aina oppii jotain uutta :)

    VastaaPoista