torstai 6. marraskuuta 2014

Kiva koirakansalainen

Mainitsinkin viimeksi, että olen Jalon kanssa Kiva koirakansalainen -kurssilla. Tai siis, treenaamme erään tuttuni johdolla, jos vaikka suorittaisimme testin joskus. Testin takana on Kiva Team ry. ja tarkemmat sivut testistä ja sen sisällöstä löytyvät täältä. Testi siis perustuu American Kennel Clubin Canine Good Citizen -testiin. Rohkenisinko sanoa, että testi tuntuu ja vaikuttaakin vähän amerikkalaiselta...

Mutta oli miten oli, ei juttujen treenaamisesta ikinä haittaakaan ole. Testi koostuu kymmenestä osasta, joista osa on meille helpompia, osa vaikeampia.
Osiot 4, 5, 6 ja 7 ovat helppoja:

4. Vetämättä kävely. Koira kävelee taluttimessa kiskomatta ja myötäilee omistajan liikkeitä. Testimatkan aikana on kaksi pysähdystä, jolloin koiran pitää istahtaa. Matka ei ole kovin pitkä, joten tämä on Jalolle helppoa.

5. Ihmisjoukon läpi kulkeminen. Koira saa osoittaa kiinnostusta ihmisiä kohtaan, mutta sen pitää kulkea omistajansa hallinnassa. Suhteellisen helppoa tämäkin, kun kaupungissa koirat ovat tottuneet kulkemaan päivittäin kapeissakin paikoissa vieraiden ihmisten ohitse.

6. Istuminen, maahanmeno ja paikalla pysyminen. Näitä nyt on treenattu ja treenattu, joten ei mitään ihmeellistä näissä.

7. Luoksetulo. Koira tulee kolmen metrin päästä omistajan luo kutsuttaessa. Ei pitäisi olla ongelmia, kun koiran ei siis pidä tehdä mitään tokon luoksetuloa tarkkoine asentoineen, vaan saa tulla ihan vapaasti.

Kohta 8. on vähän sellainen "riippuu tilanteesta" -juttu. Siinä siis kohdataan vieras koira, jonka omistajan kanssa minun pitäisi vaihtaa pari sanaa. Koirat saavat osoittaa vähäistä kiinnostusta toisiinsa, mutta ei mitään suurempaa reaktiota. Testiin kuulemma tulee takuuvarma testikoira, joka on rauhallinen eikä heilu tai rähise. Treenitilanteessa kokeilimme tätä niin, että kaikki treenaavat viisi koirakkoa kulki hallissa ympäriinsä ja ohittelimme toisiamme milloin miltäkin puolelta. Jalo ei kiinnittänyt muihin huomiota, kun se oli hienosti käskyn alla. Jos sama onnistuu testissäkin, ei ongelmaa pitäisi olla.

Kohta 9. on odottaminen vieraan ihmisen kanssa omistajan mennessä piiloon. Koiran pitää jäädä kolmeksi minuutiksi odottamaan nätisti. Tätä treenasimme viimeksi niin, että Jalo jäi vieraahkolle ihmiselle minun mennessä hallissa muiden koirien luo. En tiedä, täyttyikö ihan kolme minuuttia, mutta Jalo makasi nätisti odottamassa. Ensi kerralla menen piiloon.

Testin ensimmäinen kohta on vieraan ihmisen hyväksyminen. Koiran pitäisi siis sietää lähestyvä ihminen, jota minä kättelen ja jonka kanssa juttelen hetken. Ei pitäisi tuottaa suurempia ongelmia tämänkään.

Kohdat 2 ja 3 ovat ne, joihin testi kosahtaa jos on kosahtaakseen: niissä koiran pitää antaa vieraan ihmisen silittää ja tutkia. Vaikka Jalo keväällä käyttäytyi eläinlääkärissä mallikkaasti ja on muutenkin antanut vieraiden koskea itseensä, nyt treenitilanteessa se on jännännyt. Tai sitten minä olen jännännyt ja Jalo on reagoinut siihen. Se antaa koska päähän, jos hengailemme jonkun kanssa ihan muuten vaan, mutta jos ihan varta vasten aletaan kosketella, Jalo ei ole mielissään. Se vähän yrittää väistää, mutta on kuitenkin jo useamman ihmisen antanut koskea itseään.

Vielä ensi viikolla on treenit, sitten onkin jo itse testi. Ajattelin muuten viedä Jekunkin ihan kylmiltään testattavaksi. Ja jos testi ei mene läpi, sen saa uusia. Ei paineita, eikä tämä nyt elämää suurempaa ole, mutta olisihan se kiva osoittaa, että ainakin joskus todistettavasti koirani ovat osanneet käyttäytyä.


2 kommenttia:

  1. Onnea testiin! Oikein todistus tiedossa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Todistus tulee, jos testi menee läpi... Saa nähdä, kuinka meidän käy...

    VastaaPoista