maanantai 24. heinäkuuta 2017

Tall Ships Race ja koirat

Turussa oli viikonloppuna vipinää, kun paikkakunnalle saatiin taas muutaman vuoden tauon jälkeen isot purjelaivat (viimeksi tapahtuma oli täällä vuonna 2009). Toisin sanoen Tall Ships Race vilkastutti kaupunkia. Hieno on tapahtuma! Mikäs siinä on laivoja ihaillessa, kun sääkin suosi. Mutta... Koirat.

Tapahtuma alkoi torstaina, ja samoihin aikoihin tuli tapahtuman järjestäjiltä tiedote, että ns. turistikoirien tuominen alueelle on kiellettyä. No siitäkös someraivo purskahti valloilleen! Keskusteluissa huudeltiin, että kiitos Turku, eipä tarvitse tulla, ja että maahanmuuttajien vikaa kaikki tyynni. Voi huoh. Pakko myöntää, että itsekin vähän provosoiduin ja otin osaa keskuteluihin. Onneksi siellä oli muitakin turkulaisia, jotka sekä komppasivat minua että toivat omia kommenttejaan keskusteluun. Totesipa joku osuvasti, että pahuksen kotkalaiset, kun ehtivät ensin. Nimittäin Kotkan Tall Ships Racessa oli niin ikään koirakielto.

Anita, Jekun kasvattaja siis, oli kyllä ehdottanut, että olisimme voineet pitää laivakoiratreffit tapahtuma-alueella. Ei pöllömpi idea! Mietin tosin itsekin, että porukkaa on kuin pipoa, joten ehkä koiria ei ole rantaan niin järkevää viedä. Ymmärrän siis varsin hyvin tuon kiellon. Sitä en voi ymmärtää, miksi jotkut niin pahoittivat siitä mielensä.

Kävin itse paikalla sekä perjantaina että lauantaina. Perjantaina olin länsirannalla, lauantaina puolestaan itäisellä puolella. Länsipuoli oli todella tukkoinen, ja siunailin, että onneksi koiria ei saa paikalle tuoda. Tai no, someraivon jälkeen ilmeisesti kieltoa vähän liennyteltiin ja kirjoitusasua muutettiin muotoon "ei ole suositeltavaa". No ei totta totisesti! En ymmärrä, miksi siihen tungokseen olisi pitänyt koira raahata! Tuskinpa koiratkaan siitä nauttivat. Tämä oli myös onneksi vallalla ollut argumentti esimerkiksi Facebookin keskusteluissa. Koiria kun voi sosiaalistaa vähän helpommissakin ympäristöissä.

Lauantaina kuljin itäpuolta, joka oli huomattavasti väljempi, kuin läntinen puoli! En kyllä silti olisi sinne koiraani vienyt. Alueen päässä, missä oli erinäisiä ravitsemusliikkeiden telttoja, oli muutamia koiria. Pakkohan se oli yhtä pentua tietysti mennä tervehtimään. Se oli tuotu alueelle nimenomaan sosiaalistumaan, eikä siinä mitään. Sitä ei kuljetettu ihmismassassa, vaan sen kanssa istuskeltiin syrjemmällä.

Itse "vertaan" tätä silakkamarkkinoihin. Sitaateissa siksi, että kyseessä on kuitenkin kaksi aivan eri luokan tapahtumaa. Muistan, kun erään kerran silakkamarkkinoiden aikaan päädyin alueelle, muistaakseni molempien koirien kanssa. Olisin toki voinut vielä kääntyä ympäri, mutta päätin luovia alueen läpi. Otin Jekun syliini ja käskytin Jalon seuraamaan. Muistan, että joku sivullinen kommentoikin, että fiksusti tehty, kun  otin Jekun syliin. Ja tuo oli muistaakseni vielä perjantaina päivällä. Yhtään myöhemmin en olisi koiria sinne vienyt. Tall Ships Race on kuitenkin  vielä aika eri luokan tapahtuma: kävijöitä oli kaikkiaan 544 000. Olen vakaasti sitä mieltä, että koirat eivät sinne kuuluneet. Mielensäpahoittajat olkoot tykönään mitä mieltä tahansa.

3 kommenttia:

  1. Niin täytyy sanoa, että Kotkassa oli myös Meripäivät Tall Ships Racen aikaan samalla, ja Meripäiväalueelle on yleisesti ollut aina joka vuosi kiellettyä tuoda koiria. Joten ei mikään uusi juttu Kotkassa, sattui nyt olemaan Tall Ships race samaan aikaan Ja onhan sitä porukkaa niin paljon, ettei se ole turvallista koirille kylläkään.

    VastaaPoista
  2. Joo, sepä se. Että eipä ole Turku ollut ainoa kaupunki. Sitä paitsi täysin ymmärrettävää, kun parempi koirien on olla alueelta pois.

    VastaaPoista
  3. Torstsi-iltana kävin itse paikalla, rauhallista oli... ja koiria.
    Treffit olisi ollut varvintorilla lauantaina puolilta päivin. Mikäli olisi ollut ruuhkaa, reittisuunnitelma olisi tehty uudelleen. Mihinkään massaan en itsekään olisi koirien kanssa mennyt.

    VastaaPoista